zelfgemaakte kippenragout

Maak indruk op jouw gasten door het maken van deze kippenragout!

Weet je nog, die kerstpakketten van vroeger die in het teken stonden van een doos vol met eten? Een fles (vaak goedkope) wijn, kaasjes en natuurlijk pasteibakjes met een blik ragout. En hoewel zo’n blik best lekker kan zijn, durf ik je te verzekeren dat als je eenmaal deze zelfgemaakte kippenragout hebt geproefd, je nooit meer blikragout wilt eten. Duurt iets langer dan een blik opwarmen, maar zoveel lekkerder en zelfs de meest amateuristische kok kan het maken. Snel en gemakkelijk indruk maken op je gasten dus! Met zelfgemaakte kippenragout in een pasteibakje, over de rijst of frites, of in paneermeel gefrituurd tot bitterbal of kroket, variatie genoeg!

zelfgemaakte kippenragout

Ingrediënten voor zelfgemaakte kippenragout voor 6 personen:

  • Halve liter kippenbouillon
  • 300 gram kipfilet
  • 100 milliliter kookroom
  • 75 gram champignons
  • 60 gram bloem
  • 50 gram roomboter
  • 1 ui
  • 2 eetlepels peterselie
  • 1 stukje foelie
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel tijm
  • Scheutje olie
  • Peper naar smaak

Bereidingswijze kippenragout:

Verwarm wat olie in een steelpannetje. Snipper de ui en fruit deze hierin aan. Voeg citroensap, tijm, foelie, peper en de bouillon toe en breng aan de kook.

Snijd de kipfilet in kleine blokjes en voeg deze aan de kokende bouillon toe. Laat gedurende een kwartier gaar koken. Zeef de kip uit de bouillon waarbij je het vocht opvangt in een maatbeker en weer tot een halve liter aanvult met water. Dit mag wat afkoelen.

Maak een roux door de roomboter op laag vuur te laten smelten. Voeg de bloem in delen toe en bak tot het gaat schiften. Voeg de bouillon in dunne straaltjes toe terwijl je goed roert met een garde, zodat een gladde saus ontstaat.

Snijd de champignons in plakjes en hak de gekookte kip en peterselie fijn. Doe dit samen met de kookroom en eventueel nog wat peper in de ragout. Kook de ragout totdat de champignons gaar zijn en ze de gewenste consistentie heeft.

Serveer je kippenragout met pasteibakjes, rijst of frites, of laat opstijven in de vriezer om ze tot bruin fruit te verwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *